Gyakori kérdések

Összeállításunkban kérdés-felelet formában áttekintjük a pályázókat leggyakrabban érintő kérdéseket.

Mikor lehet nevezni?
Nevezni 2011. január 15-től február 1-én 22 óráig lehet. Január közepén a www.buvarfotosob.hu honlap formája megváltozik és élővé válik.

Hogyan lehet nevezni?
Nevezni a www.buvarfotosob.hu honlapon bejelentkezéssel és a képek online feltöltésével lehet.

Mennyibe kerül a nevezés?
Támogatóinknak köszönhetően ezúttal nincs nevezési díj.

Mit kell érteni „az élővilág károsítása, vagy durva megzavarása” alatt?
A kialakult nemzetközi szabályoknak megfelelően etikai okokból ki kell zárni azokat a felvételeket, amelyeknél a búvár károsítja a környezetet (pl. felszerelése szántja a feneket, vagy felveri a homokot), az állatok stresszes állapotba kerültek (pl. felpumpált gömbhal, tintázó polip) az állatok természetellenes környezetbe, vagy számukra veszélyes helyre kerültek,
az állatokat a búvár nem természetes táplálékukkal eteti (pl. kemény tojás),
az élőlényeket kézzel érintik (pl. korallpolipokat, csikóhal farkát),
a búvár láthatóan úszóképességi (lebegési) problémával küszködik.

Milyen fényképezőgépekkel készített képek nevezhetők?
Az A, B, C és D kategóriákban bármilyen filmes (analóg) géppel készítettek, vagy legalább 6 megapixel tényleges felbontású digitális géppel készített képek nevezhetők. Az E és F kategóriában azonban csak nem cserélhető objektívvel ellátott digitális kompakt (vagy bridzs) géppel készített képek nevezhetők, tekintet nélkül a felbontásukra.

Kompakt géppel készített felvételek csak az E és F kategóriában nevezhetők?
Nem, bármely más kategóriában beküldhetők, ha teljesítik az adott kategóriára előírt minőségi és technikai feltételeket. Kompakt gépek használata esetén azonban az A, B, C és D kategóriába csak akkor szabad nagy látószögű képet nevezni, ha az megfelelt a következő technikai feltételnek: mivel e gépek objektívje alapvetően síkablak mögött van, pályázatunkon az a kép tartozik a nagy látószögű kategóriába, amit 27 mm ekvivalens fókusztávolságnál rövidebb fókuszú objektívvel, vagy 35 mm ekvivalens fókusztávolságú (vagy annál rövidebb fókuszú) objektívvel és nagy látószögű előtétlencsével készítettek.

Kompakt gépeknél mi számít makró vagy nagy látószögű felvételnek?
A kompaktoknál nehéz egyértelmű választ adni e kérdésre a különböző méretű képérzékelők és a különböző előtétlencsék miatt. Kompakt kategóriákba (E és F) való nevezéskor a kép szerzője dönthet arról, hogy melyik képe makró-, vagy melyik nagy látószög jellegű.

Hogyan nevezzem el a fájlokat?
A megoldás a pályázati kiírás 5. pontjában található. A szerző regisztrációs számának kell szerepelni a fájlnévben.

A fájlnéven kívül kell-e címet adni a képeknek?
Igen, a hivatalos honlapra való feltöltéskor a kép szerzője által adott címet is meg kell adni.

Hogyan kell érteni a 40% vágást?
Az eredeti digitális, vagy filmről digitalizált kép területe (az oldalak pixelszámának szorzata) 40%-al csökkenthető - ha van miből -, de a maradék területnek nagyobbnak kell lenni, mint 3,6 megapixel, azaz 3,6 millió pixel. A pixelszám programmal való utólagos növelése nem megengedett beavatkozás.

Mekkora méretű JPEG képpel lehet nevezni?
A korrigált eredetiből kicsinyített JPEG formátumú képpel lehet nevezni, amelynek hosszabbik oldala fekvő képnél 1400, álló képnél 1000 pixel méretű. Ha nagyobb képet tölt fel, a rendszer a képet automatikusan átméretezi (csak a feltöltés tovább tart).

Hány képet küldhetek be?
Kategóriánként 6 db, összesen legfeljebb 36 db képpel lehet pályázni.

Mit kell tenni, ha utóbb az eredeti képet is bekéri a zsűri?
A digitális géppel felvett eredeti ún. nyers (RAW, NEF, CR2 stb.), tif, vagy jpg fájlt CD vagy DVD lemezre írva, a diapozitív vagy negatív képkockát keretezve kell három napon belül elsőbbségi és ajánlott postával beküldeni, vagy beadni a rendezőknek a Tengeri Só Alapítvány címén (1066 Budapest, Jókai utca 28.). A fájlnévnek meg kell egyeznie a hivatalos honlapra feltöltött pályázati kép fájlnevével (analóg képnél a keretre írva). Célszerű egyúttal az eredetinek a szerző által korrigált, de még nem kicsinyített tif fájlját is beküldeni esetleges kiállítási nagyításhoz.

Hogyan ellenőrizhetem le a feltöltött képeimet és a pályázatomat?
A képek kategóriánként, könnyen áttekinthető formában láthatóak a nevezési oldalon, „Pályázati anyagaim” cím alatt. Az anyag a beadási határidő végéig megváltoztatható, ezért a pályázók részére pályázati anyagukról ellenőrző levelet vagy egyéb jelentést nem küldünk.

Hogyan történik a zsűrizés?
A feltöltött pályázati képek fájlneve átkódolásra kerül, így a szerző neve a zsűrizés alatt ismeretlen marad. A néhány napon belüli elő zsűrizés során csak azt nézik, hogy a kép tartalma megfelel-e a megadott kategória előírásainak, valamint, hogy nyilvánvaló etikai vétség látható-e? (Kizárásra egyébként a pályázati feltételek megsértése, a képek meg nem engedett korrekciója, vagy etikai vétség felfedezése után bármikor később is sor kerülhet.) A nevezési határidő után kb. egy héttel a pályázat képei - az elő zsűri során esetlegesen kizárt képek nélkül - láthatóvá válnak mindenki számára a hivatalos honlapon, természetesen a kódolt fájlnévvel. Ezután kerül sor február 12-én a fő zsűrizésre, amelynek során a hét zsűritag 0-9-ig pontoz valamennyi képet. Minden képnél a legkisebb és a legnagyobb pontszámot kiejtik és a maradék öt szavazat összege adja a kép pontszámát. A nevezési határidő után kb. két héttel a képek által elért pontszámok is láthatóvá válnak a honlapon. Ezután történik a kategóriánként tíz-tizenkét legmagasabb pontszámot elért kép ellenőrzése az eredeti képek bekérésével, illetve a végső sorrendet eldöntő zártkörű zsűrizés. A végeredmény természetesen csak a március 2-i díjátadó ünnepségen, illetve vele egy időben a médiában kerül nyilvánosságra.

Mi történik a díjazott/helyezett képeimmel?
A pályázati nevezéssel hozzájárul a szerző képeinek a pályázat rendezvényeivel kapcsolatos anyagokban való megjelenéséhez és kiállításához, s ezért nem tarthat igényt szerzői jogdíjra. A képek kiállításra kerülnek, és ezért nagyítva lesznek az eredeti fájlokból, illetve - ha megküldte - az eredetinek a szerző által korrigált fájljából. Az eredményhirdetést követő 30 napon belül a dia eredetiket a szerzők visszakapják, az eredeti fájlokat tartalmazó lemezeket pedig megsemmisítik.

Ha kérdés merül fel, milyen segítségre számíthatok?
A Főmenü alól nyíló Fórum menü alatt lehet feltenni egyedi kérdéseket.

Eox